CKB TALENT

De organisatie van de Cultuur-Carrousel heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd om ook echt Bergs en regionaal talent een podium te bieden tijdens het evenement. Om die reden wordt er al vanaf het begin nauw samengewerkt met het Centrum voor Kunsten Bergen op Zoom. Ook tijdens deze Cultuur-Carrousel treden weer talenten op van eigen bodem.

EDO BERGER

Edo Berger is cabaretier en stand up comedian. In 2008 won hij solo het Rabo Camuz Kleinkunstfestival en in 2010 het Griffioen Zuidplein Cabaretfestival. Eerder maakte hij deel uit van de toernee van Night of Comedy.
Edo is gek op kinderen en eet alles. Bovendien was hij eerst van een oud vrouwtje die er maar één keer per week boodschappen mee deed. Samen met mede-cabaretier Jasper Smit heeft hij een wekelijkse muzikale column op Q-Music. do is een goede investering voor later en je ouders zullen trots zijn dat je erbij was.

Wat info en inspiratie oor het magazine:

Edo werkte voor 3FM als redacteur en sidekick in de programma’s Buzz en Bring It On. Voor het NCRV internet-magazine Mambapoint.tv hield hij een videolog bij van de tijd die hij in 2008 doorbracht in een kindertehuis in Nepal.

Ook filmde hij reportages voor andere hulporganisaties in Nepal. Tegenwoordig is hij naast het theater actief als educatief medewerker bij Jong RAST, een multicultureel jongerentheatergezelschap in Amsterdam-West. Hij begon zijn podiumcarrière bij cabaretgroep Schering en Inslag, waarmee hij in de finales van het Groninger Studentencabaretfestival en het Leids Cabaretfestival stond.

Interview bij Cultuurbewust: http://www.cultuurbewust.nl/theater-63869-interview-cabaretier-edo-berger/

Meer informatie kunt u vinden op zijn eigen website: http://www.edoberger.nl

FRED DE RON PLAYS BALADS

Ook dit jaar is de Bergse tenorsaxofonist Fred de Ron van de partij tijdens de Cultuur-Carrousel. Inmiddels is hij niet meer weg te denken in het programma. Fred doet alleen nog (jazz-)projecten, werkt met een vaste ritmesectie, wisselende gastsolisten en variërende thema’s.

Vorig jaar bracht hij een ode aan Chet Baker met niemand minder dan gast solist Raoul Garcia de Vao op trompet. Dit jaar brengt Fred samen met verschillende topmuzikanten intieme balads ten gehore in de kelder van Emma’s.

GLOED

Vanaf 2005 maakt Gloed het publiek met enthousiasme en speelplezier deelgenoot van haar kleinkunst: verhalende Nederlandstalige liedjes op basis van gedichten van bekende en onbekende dichters en tekstschrijvers. Eind 2017 presenteerde de groep hun 4e cd, getiteld: ‘Vier!’

Tijdens dit concert brengt Gloed met name de liedjes van het album ‘Vier’ ten gehore, Gerard Veltrop – gitarist en componist van de groep – liet zich voor dit album o.a. inspireren door het werk van: Leo Vroman, Joke van Leeuwen, Jacqueline van der Waals, Frank Eerhart, Paul Asselbergs, Sara Kay en Mariken van de Bovenkamp.

De albums van Gloed vallen bij diverse media goed in de aarde. Kick van der Veer van het programma ‘Andermans Veren’ (Radio 5) gebruikt, zowel bij de 2e, 3e als 4e cd, iedere keer weer zijn gevleugelde uitspraak: “Gloed is Goed!” De groep hoort regelmatig dat de kracht van Gloed schuilt in de intieme en ook vrolijke sfeer die zij tijdens concerten creëren. De zangeres verstaat de kunst van het (zingend) vertellen: haar toelichtingen over de nummers geven extra kleur aan een concert. De teksten van Gloed zijn betekenisvol: met humor, emotionele lading en een kwinkslag.

Op de site van Gloed zijn YouTube-filmpjes te bekijken / beluisteren: www.gloed.nu

HARMONIE KOLPING’S ZONEN – KLEIN ORKEST

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met die filosofie richtte Harmonie Kolpings Zonen kleinere jeugdorkesten op, die intussen behoorlijk aan de weg timmeren. Tijdens de Cultuur-Carrousel laat het Klein Orkest van de harmonie ze zien wat ze in hun mars hebben. Dat gebeurt in Blokstallen 3.
De Blokstallen is tevens de locatie waar Harmonie Kolping’s Zonen repeteert op maandagavond:

Opstap Orkest
van 18:00u tot 18:45u
Klein Orkest
van 19:00u tot 19:45u
Groot Orkest
van 20:00u tot 22:00u

Het jonge orkest laat zich met enthousiaste muzikanten van hun beste kant horen op de Cultuur Carrousel, met een eigen programma speciaal voor deze gelegenheid.

Het Klein Orkest van de Sjefkes, de bijnaam van Kolping’s Zonen in de volksmond, telt 25 muzikanten. Meespelen kan zodra de muzikanten het diploma A hebben behaald. De keuze van de muziek sluit aan bij de belevingswereld van de tieners. Dat is aan dirigente Ankie Loos wel toevertrouwd. Als de kinderen een B-niveau behalen mogen zij instromen in het Groot Orkest. Gedurende het jaar zijn er diverse activiteiten naast musiceren om ook op sociaal vlak met elkaar op te trekken. Zo gaat het Klein Orkest in de week na de Cultuur Carrousel op kampweekend!

Kijk voor meer informatie op www.kolpingszonen.nl

JOKE DE JONG

Joke de Jong is begonnen met vioolles en Algemene Muziek Vorming op 5 jarige leeftijd op de plaatselijke muziekschool.
In 1995 ging ze naar het Hellendaal Vioolinstituut te Rotterdam, waar ze gedurende vijf jaar lessen heeft gevolgd bij Mea Fontijn.
Op het Hellendaal had ze haar eerste orkestervaring met het Rotterdams Jeugd Kamer Orkest, waar ze de laatste twee jaar concertmeester was.
Ook begon ze hier haar eerste kamermuziekensemble, het Hellendaal Kwartet, met drie medestudentes op viool.

In 2000 werd ze toegelaten tot de vooropleiding van het Rotterdams Conservatorium, waar ze lessen volgde bij Misha Furman.
Ook werd ze toegelaten tot het Jeugd Orkest Nederland onder leiding van Jurjen Hempel en werd ze concertmeester van de Bergse Operette Vereniging te Bergen op Zoom.

In 2005 werd ze toegelaten tot het Conservatorium te Rotterdam en volgde hier lessen bij Misha Furman.
Naast deze lessen heeft Joke gedurende twee jaar jazz-improvisatielessen gevolgd bij Simon Rigter en in een Cubaans ensemble gespeeld op de wereldmuziekafdeling op het Rotterdams Conservatorium.

Buiten het Conservatorium om heeft ze deelgenomen aan masterclasses in Slowakijke en Nederland, waar ze lessen heeft gevolgd bij onder andere Ivry Gitlis, David Frühwirth, Daniel Rowland, Patrick Judd en Priya Mitchell.

In 2011 heeft Joke de Strijkersacademie opgericht en geeft ze daar nu 5 dagen per week les in Halsteren, Bergen op Zoom en Oudenbosch.
Sinds 2016 is de Strijkersacademie ook te vinden op de strijkers afdeling van het CKB.

Momenteel is Joke naast het lesgeven werkzaam als uitvoerend musicus bij het Zeeuws Orkest en verschillende kleinere ensembles,
waar ze zowel klassieke muziek als eigentijdse muziek speelt.
Ook werkt ze regelmatig in de studio waar ze onder andere de laatste twee albums van Frans Bauer heeft ingespeeld.
Daarnaast heeft ze opgetreden bij Sensation White en werkt ze samen met verschillende artiesten, voornamelijk Hip-Hop, waarmee ze al verschillende videoclips heeft opgenomen.

MOM’S KITCHEN JAZZBAND

Joppe de Buyst, oprichter van de band: “Eigenlijk is het idee vorig jaar op jazzweekend ontstaan. Jeroen en ik zaten lekker op het terras te luisteren naar straatbandjes. We zeiden tegen elkaar: wat die mannen kunnen, dat kunnen wij toch net zo goed. Kunnen we niet zelf een bandje beginnen?” Zo is het balletje gaan rollen en zijn ze vorig jaar juni officieel begonnen.

De band bestaat uit elf mannen: Joppe de Buyst op klarinet en zang, Marco van Broekhoven op alt saxofoon, Ko Nolten, Jeroen Maas en Mick van Vliet op trompet, Brian Mutsaers op trombone, Rob de Jonge op sousafoon, Leroy Lambrechts op banjo, Jim Cloots op wasbord, Sven Buuron op snare en Steef Jimkes op grote trom. Joppe: “We zijn echt een vriendengroep en dat is belangrijk in de jazzwereld.”

Onder de naam Mom’s Kitchen Jazzband spelen de mannen in de oude stijl en als straatorkest. “Dat is al tientallen jaren een Bergse traditie en dat willen we graag voortzetten. Straatorkesten als Brandaris, Mayday en de OhnO! Jazzband zijn echt een groot voorbeeld”, zegt Joppe. De mannen noemen hun eerste optreden dan ook het estafetteconcert. “Brandaris is het allereerste Bergse straatorkest en wij komen er nieuw bij. Zij geven daarom symbolisch het stokje aan ons over. Brandaris blijft gewoon bestaan, maar ze vinden het leuk om ons op deze manier te introduceren.”

WEST BRABANTS SYMFONIEORKEST

Serenade Opus 7 in Eb Majeur van Richard Strauss (1864 – 1949)
Concert in D groot (TWV 53:D2) voor trompet, 2 hobo’s en
strings&continuo Van Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)

Het kersverse West-Brabants Symfonieorkest is ontstaan door
samenvoeging van het Roosendaal Symfonieorkest en Symfonieorkest
Jacob Obrecht uit Bergen op Zoom.
Reeds enkele jaren treden de beide orkesten samen op en vormen nu één
groot symfonieorkest met 52 enthousiaste muzikanten. Dit extra grote orkest
speelt met nog meer muzikaliteit en geeft interessante en succesvolle
concerten.

Het amateur orkest speelt, onder leiding van professioneel dirigent Carlo
Nabbe, vooral klassieke werken, maar ook wordt de uitdaging aangegaan
om modernere muziek uit te voeren en treedt het orkest regelmatig op met
solisten, koren of andere orkesten. Ook worden uitvoeringen gegeven in
kleinere bezettingen, zoals bij deze Cultuur Carrousel.
Iedere woensdagavond van 19.45 u tot 22.15 u repeteert het orkest in
Wijkhuis de Wieken te Roosendaal.

Voorbeelden van uitvoeringen zijn de inmiddels traditionele
Nieuwjaarsconcerten in De Kring en De Maagd, met Classic meets Pop
(2017), Classic meets Jazz (2018) en operamelodieën (2019). Maar ook de
klassieke voorjaarsconcerten tonen de klank en kwaliteit van het orkest.
Ieder concert wordt door een groot en enthousiast publiek ontvangen.
In 2020 staat het Nieuwjaarsconcert in het teken van 75 jaar bevrijding, op 1
januari in De Kring en 5 januari in De Maagd. In het voorjaar wordt onder andere het prachtige celloconcert van Elgar ten gehore gebracht, met het jonge talent Eleanore Tan als solist, op 6 juni in Roosendaal en 7 juni in Bergen op Zoom.

Tijdens deze Cultuur Carrousel speelt het orkest in twee kleine bezettingen.
Allereerst wordt een serenade voor blazers van Richard Strauss uitgevoerd,
met prachtig samenspel van fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn.
Vervolgens wordt een muziekstuk van Teleman voor enkele strijkers, 2 hobo’s
en trompet uitgevoerd.

Alles staat onder leiding van Carlo Nabbe en hij zal bij Teleman ook één van
de vioolpartijen voor zijn rekening nemen.

VOICES IN HARMONY

Voices in Harmony is een groep van enthousiaste mensen, zowel dames als heren, die houden van muziek. Samen zingen zij, zonder begeleiding van muziekinstrumenten, de meest uiteenlopende popsongs.

De zeer gedreven groep werkt onder de bezielende leiding van Mariëlle Tempelaars.

De arrangementen worden bij diverse uitgeverijen aangeschaft, eventueel aangepast, of er worden eigen arrangementen gemaakt. Het repertoire is vrij breed en bevat Engelstalige nummers uit de jaren 50 tot en met het heden, in allerlei stijlen, pop, rock, funk R&B etc. Over het algemeen zijn onze nummers vier- tot zesstemmig. Soms worden ze aangevuld met een partij voor een beatboxer. Ook ons kerstrepertoire wordt ieder jaar iets verder uitgebreid.

Voices in Harmony repeteert iedere dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.30 uur in Tholen.

Is Vocal percussion helemaal je ding, of ben je de beatboxer die met onze A Capellagroep mee wilt doen ?
Je bent meer dan welkom!
Wij willen graag ons repertoire uitbreiden met meer ondersteuning van een levend drumstel.
Pak de uitdaging op en kom eens kijken of het iets voor je is !
Bel of mail Mariëlle Tempelaars

Ben je op zoek naar een mooie, sprankelende muzikale invulling voor een evenement, concert, feestje, plechtigheid of wat dan ook, dan bieden wij je graag een passende en vooral originele oplossing. Versterkt of onversterkt, op iedere locatie. Voor elk wat wils. In principe is alles mogelijk. Uiteraard stellen we het repertoire in overleg samen en indien mogelijk passen we het geheel aan aan je persoonlijke wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden ? Neem dan contact op met ons.

VSOP COMBO

Het VSOP combo vormt een uitgelezen muzikale omlijsting van de Cultuur-Carrousel in het Provoosthuis! Vijf geroutineerde muzikanten hebben elkaar hebben gevonden in hun gezamenlijke passie. Ze bouwen voort op het VSOP combo uit Bergen op Zoom dat in het verre verleden is opgericht vanuit de Rotary. Er werd vooral gespeeld voor het eigen plezier op feesten en partijen. Harry Stalpers was een van de oprichters. Sinds kort is deze unieke formatie nieuw leven ingeblazen en speelt VSOP regelmatig in het openbaar. Het repertoire van VSOP bestaat uit een groot aantal jazz-standaards met uitstapjes naar Latin.

Het combo bestaat uit initiatiefnemer Paul Eilander op piano, Will Soffers op contrabas die in Bergen op Zoom geen introductie behoeft,  Arie Noordhuizen op drums die in de jaren 70 te horen was op talloze West-Brabantse podia, Stan Wulffaert op gitaar en tenslotte Jan Beijers op sax, klarinet en fluit. Deze Belgische multi-instrumentalist speelt onder meer in de bekende Freddy Sunder Big Band. Hij staat borg voor heldere melodielijnen en fantasierijke solo’s.

ARTIESTEN VOORGAANDE JAREN